Vintertäcke

När vintern drar in över landet vill man se till att ens häst är både torr, bekväm och varm. Endast ett bra vintertäcke kan garantera detta och det är därför väl investerade pengar. Ett bra vintertäcke av hög kvalitét kan du ha kvar i flera år och det är lika bra ändå. Det kan kännas dyrt till en början att lägga ut tusenlappar men du har igen investeringen. Lägg pengarna på ett täcke med kvalitét istället för att köpa ett billigare som du behöver byta ut efter varje eller vart annan säsong.

Vintertäckets funktioner

Ett vintertäcke har flera funktioner. Eftersom det är ett utetäcke så måste det tåla vatten bra, en häst som är blöt och inte har möjlighet till att torka eftersom täcket är genomblött kan inte hålla värmen.

Det andra är såklart att hålla din häst varm även de kallaste dagar. Det finns därför vintertäcken med flera olika tjocklekar, dvs stoppning och man mäter stoppningen i gram(G). Ibland klarar man sig med endast ett täcke men det är inte dumt att ha olika tjocka vintertäcken för att kunna hjälpa hästen hålla en optimal temperatur. Det är ingen hit om hästen är för varm eller för kall, är den för varm så kommer den att svettas och är den kall – ja då fryser den.

Om du är osäker på hur tjockt hästtäcke din häst behöver så får du prova dig fram och känna efter med handen, hästen skall inte kännas svettig men den skall vara varm och behaglig(och såklart inte kall heller). Viktigast är längs ryggen, dvs överlinjen och att korset hålls varmt. Är det en äldre häst är det ännu viktigare. Om hästen fryser så kommer den att spänna sig vilket kan resultera i en stel häst som får låsningar och andra problem.

Det tredje är att täcket skall kunna andas.

 

Liners ett alternativ istället för flera täcken under vintern

Det finns modeller från olika tillverkare som har fästen för liners. Liners är som ett stalltäcke, fast utan ett yttre skydd. En liner är därför inte vattentät. Täcket är inte heller särskilt slitstarkt på ytan eftersom det skall vara under ett annat. De modeller som erbjuder fästen för liners finns oftast som både regntäcke och med foder. En bra idé kan vara att köpa ett regntäcke av bra kvalitét och lägga pengarna på flera liners med olika tjocklekar(100g, 200g och 300g). Har du en riktigt frusen häst så kan du kombinera vintertäcket med extra liners under. Det går att använda liner på ett täcke som inte har fästen men det kommer inte ligga stilla på samma sätt som om de sitter fast i vintertäcket. Viktigast är att det är samma tillverkare så att passformen stämmer överens och är bra. Du kan läsa mer om liners till hästtäcken här.