Regntäcke

Det finns flera olika typer av täcken till häst och något som nästan alla har i garderoben är ett regntäcke. Den unika egenskapen för just regntäcke till häst är att det står emot väta. Det är värt att nämna att olika modeller och märken har lyckats olika bra när det gäller vattentåligheten. Det finns flera modeller som är helt vattentäta, du hittar allt du behöver om just detta för respektive täcke.

Regntäcket är ett utetäcke och är därmed gjort av ett hållbarare tyg. Tygets hållbarhet mäts i Denier(D) och är oftast utskrivet av tillverkaren i produktinformationen. Du skall också vara medveten om att det skiljer i hållbarhet mellan olika tygsorter. Även fast ett mindre hållbart tyg har högre Denier än ett hållbarare tyg så kan det sistnämnda fortfarande vara bättre. Det är viktigt att ditt regntäcke är hållbart eftersom hästen skall ha det på sig utomhus. De kommer rulla sig, leka med kompisar och busa i täcket. Det är värt att lägga ut några hundralappar extra för ett hållbarare regntäcke i längden. De billigare modellerna får man oftast byta ut ganska regelbundet medan ett lite dyrare regntäcke håller flera år. Vi har själva regntäcken som våra hästar haft i flera år, i vissa fall över fem års tid. Det är bra valuta för pengarna.

Täckets passform

Förutom att täcket är vattentätt är det absolut viktigaste passformen. Ett regntäcke som inte sitter bra på din häst kommer att ge den skav och obehag. Tänk dig själv att springa eller varför inte rida i kläder som inte passar dig, spänner och ger dig skav – inte särskilt skönt va? Precis samma sak är det för din häst. Vissa individer är mer tåliga än andra när det gäller skav, men även fast hästen inte fått skav innebär det inte att täcket inte sitter dåligt och ger den obehag.

Du ser själv snabbt om täcket sitter bra eller inte, ser det inte bra ut så är det inte heller bra. Täcket skall inte ”spänna” kring hästens bog eller manke. Såklart så blir det ett visst tryck vid bogen och manken naturligt men sitter det ”verkligen åt” så är det för hårt. Det är vanligt att hästen får skav av regntäcket om det inte har en bra passform.

Längden på täcket är också avgörande, mät därför din häst för att veta vilken storlek den har om du är osäker. Du kan läsa en förklarande guide om hur du mäter hästtäcke här.

Olika modeller till olika hästar

Det finns som du säkert redan märkt mängder med olika modeller på hästtäcken, inte minst regntäcke. Alla modeller passar inte alla hästar. Exempelvis Horseware har modellerna Mio, Amigo, Rambo och Rhino. Rhino är oftast mer passande för tunna hästar av fullblodsinslag. Du kan givetvis läsa dig till om passform på hästtäcken. Vi ger dig all information du behöver!

Att tvätta regntäcke

När du skall tvätta ditt regntäcke så sliter det olika mycket på täckets egenskaper att stå emot väta. Läs tvättinstruktionerna för regntäcket på lappen som vanligtvis sitter vid bogen på ena insidan eller täckets förpackning. Regeln är oftast att inte tvätta täcket i högre än 40 grader eftersom materialet som gör täcket vattentätt smälter då. Har du möjlighet att endast borsta och spola av täcket med en högtryckstvätt på avstånd eller vattenslang lite närmre så är det ett bra alternativ. Använd också gärna tvättmedel från tillverkaren själva, ett bra exempel är Horsewares tvättmedel för hästtäcken. Läs mer om att tvätta hästtäcken.