Kort om täckets slitstyrka

Alla täcken har olika slitstyrka och den mäts genom tygets Denier. Du hittar oftast vilket Denier tyget har i produktbeskrivningen, täckets förpackning eller i lappen som vanligtvis sitter på insidan vid ena bogen.

Varför är slitstyrka viktigt på hästtäcken? Jo det säger sig själv. Man vill att täcket skall hålla så länge som möjligt och desto högre Denier tyget har desto mer stryk tåler det. Det kan vara hagkompisar som biter och drar i täcket, att dem rullar sig mycket eller busar runt själva i täcket. Oavsett så är det ett stort och starkt djur som skall ha täcket på sig och kommer att utsätta det för mycket påfrestningar.

Vad är Denier?

Hästtäckes styrka mäts i något som kallas Denier. Styrkan i ytskiktet är det som anges i denier(D), vilket är vikten i gram för 9 000 meter tråd av det material som täcket är gjort utav. 1 000 D (ca 250 g/m²) är starkare och dubbelt så tjockt som 500 D (ca 370g/m²).

Skillnaden mellan olika tyger

Ett vanligt material att tillverka hästtäcken i är nylon. Men det finns olika typer av nylon. Dyrare täcken kan man ofta läsa att dem har något som heter ”Ballistic nylon” vilket är mycket starkare än traditionell vanlig nylon. Även om tygets Denier är lägre när det gäller Ballistic nylon jämfört med vanlig nylon så är det ändå starkare.