Såhär mäter du hästen för rätt storlek på täcket

När du skall köpa hästtäcken i Sverige så är storleksmåtten angivna i centimeter(CM). Vi mäter hästtäcken på lite olika sätt runt om i världen. I vårt avlånga land så mäter vi från där manken börjar till där svansen börjar. Detta ger dig ett mått exempelvis vanligt för storhästar 145cm eller 155cm. Det finns mängder med storlekar på modellerna allt för att det skall passa din häst så bra som möjligt. Om du inte redan vet täckesstorleken för din häst så kan du mäta den själv.

Så här gör du för att mäta din häst

Om du redan har ett mjukt måttband så är det bäst. Du kan annars också ta ett balsnöre och måtta med för att sedan använda en tumstock eller något annat för att mäta längden du fick fram när du måttade din häst.

  1. Ställ upp hästen rakt i stallgången
  2. Använd måttbandet eller balsnöret för att mäta, lägg det där hästens man börjar.
  3. Sträck det sedan längs med hästens rygg hela vägen till där hästens svans börjar.
  4. Läs sedan av vad du fick i längd, exempelvis 145cm. Avrunda uppåt. Dvs 144cm > 145 cm och 150 cm > 155 cm.
  5. Nu var det klart och du vet vilken storlek på hästtäcke som din häst har.

Täckets storlek står i tum eller något annat än CM

Om täcket du vill köpa inte anger storlekar i CM utan istället tum eller inches så kan det vara lite förvirrande. Dels så mäter man faktiskt hästen olika utöver att ange storleken i olika mått. Köper du ett täcke från England så använder dem tum och då står det exempelvis 6,6” vilket är 145cm översatt till de svenska storlekarna.

Vi har gjort en storleksguide med storlekstabell som översätter de olika storlekarna till dig, använd den om du är osäker: Storlekstabell hästtäcken.